شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده و هریک از شرکاء بدون اینکه سرمایه به سهام یا قطهات سهام تقسیم شده باشد فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت است.

این شرکت نیز از حداقل دو شریک تشکیل می شود ولی در آن برخلاف شرکت های تضامنی و نسبی مسئولیت شرکا در قبال طلبکاران شرکت محدود به آورده آنها در شرکت است.

مثال شرکت های مسئولیت محدود :

شرکت هایی از قبیله: پیمانکاری،آژانس های هواپیمایی ،کامپیوتری،طراحی وبسایت،خدماتی و…

شرکت های بازرگانی را می توان نام برد.

به شکل ذیل آمده است بطور مثال می‌توان عنوان کرد؛در ایالات متحده آمریکا شکل خاصی از این شرکت‌ها تحت عنوان «LLC» و در کشور سنگاپور LTD و در آلمان با نام «GmbH» شناخته می‌شوند:

١-نام شرکت های مسئولیت محدود باید حداقل دارای سه سیلاب (کلمه) باشد نام های تک سیلابی مورد قبول نیست،نام های دوسیلابی اگر خاص باشد ممکن است تایید شود.                               

٢-این نام ها باید از اسامی خاص باشند.

٣-نام شرکت حتما باید دارای ریشه فارسی باشد(از فرهنگ های معتبر مانند:فرهگ عمید، فرهنگ معین)استفاده شود.

۴-در نام شرکت با مسئولیت محدود می بایست عبارت با مسئولیت محدود قبل و یا بعد از نام شرکت ذکر گردد

و مشخصات شرکاء در نام شرکت نباشد درصورتی که نام شریکی در نام شرکت ذکر شود شریک حکم شریک ضامن خواهد داشت.

به عبارتی در هر جایی که نام شرکت آورده می شود باید در کنار نام شرکت عبارت با مسئولیت محدود قید شود.(مطابق ماده ۹۵قانون تجارت)

۵-از نوشتن اعداد ریاضی اجتناب کنید.(مثلا ۴۰ یا چهل)

در شرکت مسئولیت محدود هیچ نوع قانونی برای انتخاب مدیر ذکر نشده و برگزیدن مدیر معمولا از طریق اساسنامه و یا شرکتنامه انجام می شود.

این گونه شرکت برخلاف شرکت سهامی مدیران آن می تواند خارج از شرکا نیز باشد.

١-کپی برابر اصل کارت ملی و شناسنامه کلیه سهامداران و مدیران و اعضا خارج از شرکا

٢-گواهی عدم سوء پیشینه (نام سهامدار یا عضوی که نیاز به اخذ گواهی عدم سوء پیشینه دارد در رسید پذیرش درج میشود)

٣-اساسنامه شرکت با امضای کلیه سهامداران در ۲ نسخه

۴-شرکت نامه با امضای کلیه سهامداران در ۲ نسخه

۵-تقاضانامه با امضای کلیه سهامداران در ۲ نسخه

۶-صورت جلسه موسسین و هیئت مدیره با امضای سهامداران و بازرسین در ۲ نسخه

٧-معرفی نشانی شرکت با کد پستی معتبر و نشانی محل سکونت همه اعضا با کدپستی متفاوت از شرکت

٨-ارائه موضوع شرکت(و در خصوص موضوعات مجوزی نیازمند به مجوز)

٩-انتخاب اعضا هیئت مدیره(معرفی نامه نمایندگان در صورتی که سهام داران و اعضا هیئت مدیره از بین اشخاص حقوقی باشند)

۱۰-ارائه فیش بانکی به مبلغ کل سرمایه شرکت

۱۱-دادن نام شرکت حداکثر (۵مورد)

۱۲-شماره مدیرعامل،کلیه اعضا و سهامداران الزامی بوده و باید به نام خود فرد باشد.(داشتن حساب کاربری ثنا برای صاحبین حق امضا الزامی است)

۱۳-جواز کسب در صورت نیاز،بنا به تشخیص کارشناسان اداره ثبت شرکت ها

۱۴-معرفی نامه نمایندگان،در صورت حقوقی بودن سهامداران و اعضای هیئت مدیره به همراه کپی کارت ملی و شناسنامه نماینده

لازم به ذکر است مدرک تحصیلی ثبت شرکت با مسئولیت محدود می تواند هر مدرک تحصیلی باشد و حتی امکان ثبت شرکت با مسئولیت محدود بدون مدرک تحصیلی می باشد.

درصورتی که شرکت بخواهد دارای رتبه شود مدرک تحصیلی دارای اهمیت می باشد.

١-کارمندان دولت نمی توانند بیشتر از ۴%درصد سهام داشته باشند.

٢-اجازه عضویت در هیئت مدیره را ندارند.

*نکته:مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره امکان اینکه هم زمان یک نفر باشند را دارند و انتخاب سمت  نائب رئیس برای شرکت های مسئولیت محدود لازم نیست.

و اگر اشخاصی اصرار به نداشتن شریک درشرکت مسئولیت محدود را داشته باشد گزینه ی افراد درجه یک خانواده هم پیشنهاد می شود.

ماده ۱۰۲ قانون تجارت

شرایط نقل و انتقال شرکت با مسئولیت محدود به شرح ذیل عنوان شده  است:

سهم الشرکه شرکاء نمی تواند به شکل اوراق تجارتی قابل انتقال اعم از با اسم و یا بی اسم و غیره درآید.

سهم الشرکه را نمی توان منتقل به غیر نمود مگر با رضایت عده ای از شرکاء که لااقل سه ربع سرمایه متعلق به آنها بوده و اکثریت عددی نیز داشته باشند.

نقل و انتقال سهام در دفاتر اسناد رسمی انجام می شود.

نکات قابل توجهی که برای انتخاب نام شرکت وجود دارد به شرح ذیل می باشد:

١-داشتن ریشه فارسی و از عبارات انگلیسی استفاده نشود.

٢-نام شرکت باید جزء اسامی خاص و جدید باشند.

٣-نام شرکت حداقل سه سیلاب یا سه بخش باشد.

۴-نام نباید تکراری باشد، نام شرکت نباید با شئونات ایران در تضاد باشد.

۵-در نام شرکت حتما عنوان شرکت با مسئولیت محدود باشد.

حداقل سرمایه در شرکت با مسئولیت محدود١میلیون ریال است.

محل قانونی شرکت همان محلی است که شرکت میخواهد در آن فعالیت کند.

آدرس باید با کدپستی مطابقت داشته باشد به دلیل اینکه توسط اداره ثبت شرکت ها استعلام گرفته می شود.

درزمان ثبت شرکت از سند مسکونی میتوان استفاده کرد ولی برای کد اقتصادی و کارت بازرگانی باید حتما سند تجاری- اداری یا صنعتی ارائه شود.

درنتیجه توصیه ما این است که از سند مسکونی حتی المقدور استفاده نکنید.

در صورتی که استعلام کد پستی مغایر با ادرس معرفی شده باشد باید از اداره پست منطقه استعلام کد پستی گرفته شود.

در حالت کلی دو نوع مالیات شامل حال شرکت های با مسئولیت محدود می شود.

١-مالیات بر عملکرد شرکت:

این نوع از مالیات شامل مالیات بر هزینه های شرکت و همچنین سود حاصل از فروش یا خدمات می شود شامل کلیه هزینه های شرکت اعم از هزینه های مستقیم و غیر مستقیم می باشد. در مورد سود نیز باید توجه داشت که سود با درآمد تفاوت دارد و مالیات شامل سود شرکت می شود.

٢-مالیات بر ارزش افزوده:

این نوع مالیات نیز بر پایه فروش و درآمد شرکت محاسبه می گردد. معمولاً حدود درصدی از ارزش فروش، به قیمت خدمت و یا کالا افزوده می گردد که این هزینه اضافی به صورت مستقیم به اداره ارزش افزوده پرداخت می گردد.

یکی از نقاط ضعف مالیاتی که در مورد شرکت های با مسئولیت محدود در مقایسه با شرکت های سهامی وجود دارد،این است که شرکت های سهامی که برای عرضه در بازار بورس پذیرفته شده اند،از سال پذیرش تا سالی که فهرست نرخ ها در بورس حذف نشده باشد،معادل با ده درصد از بخشودگی مالیاتی برخوردار می گردند.

در رابطه با ورود اشخاص جدید به شرکت با مسئولیت محدود (طبق ماده ۱۰۶ ق.ت) با تصمیم اکثریت دارندگان لااقل نصف سرمایه انجام میشود

علاوه بر این تصمیم راجع به تغییر اساسنامه شرکت نیز باید با تصمیم اکثریت شرکایی که لااقل سه ربع سرمایه را دارا هستند به عمل آید مگر آنکه در اساسنامه اکثریت دیگری مقرر شده باشد.

انواع روزنامه به ٢نوع رسمی و کثیرالانتشار تقسیم می شود:

روزنامه رسمی: از جمله روزنامه های اجباری است که باید چاپ شود،اگر شما هرگونه امور مربوط به تغییرات، ثبت شرکت و …داشته باشید

حتما باید در این روزنامه به چاپ برسد. نسخه فیزیکی روزنامه رسمی ٣ الی ٧ روز کاری بعد از ثبت در روزنامه رسمی کشور انجام می شود. 

روزنامه کثیرالانتشار: به علت در دسترس بودن برای عموم مردم مواردی از قبیل اطلاع رسانی مجامع شرکت و آن چه که تحت عنوان آگهی دعوت و جهت اطلاع سهام‌داران شناخته می‌شود

همچنین برای ثبت و تغییرات شرکت با مسئولیت محدود اقدام به چاپ آگهی در روزنامه‌های کثیرالانتشار است.

روزنامه رسمی:بستگی به متن فعالیت دارد به عنوان مثال: اگر شما ثبت تاسیس شرکت را داشته باشید متن آگهی طولانی تر می شود و در نتیجه هزینه روزنامه آن بیشتر می شود.
روزنامه کثیرالانتشار: هزینه آن بستگی به نوع روزنامه و متن آگهی دارد.

اولین تفاوت:

شرکت های سهامی خاص باید حداقل سه عضو داشته باشند ولی در شرکت های مسئولیت محدودحداقل تعداد عضو دونفر است.

دومین تفاوت:

در میزان و مقدار سرمایه شرکت در هنگام تاسیس شرکت است و سرمایه ای که درحساب شرکت واریز میشود  شرکت با مسئولیت محدود زمانی تشکیل می شود که تمام سرمایه نقدی پرداخت و کل سرمایه غیرنقدی تقویم و تسلیم شود  در شرکت سهامی خاص باید دست کم ۳۵%از سرمایه، به صورت نقدی در حساب بانکی به نام شرکت تا مدت مشخصی نگهداری شود:اما در شرکت با مسئولیت محدود باید ۱۰۰%سرمایه در حساب بانکی به نام شرکت بلوکه شود .

سومین تفاوت:

داشتن سهام است نقل و انتقال سهم الشرکه در شرکت های با مسئولیت محدود از طریق تشکیل مجمع قابل انجام می باشد ولی در شرکت سهامی خاص برای نقل و انتقال سهام ابتدا واگذار کنندگان سهام و گیرندگان سهام به اداره دارایی مربوط به حوزه مالیاتی مربوط به شرکت مراجعه می کنند و پس از اخذ گواهی ۴%مالیات نقل و انتقال سهام از طریق تشکیل مجمع به همراه گواهی نقل و انتقال اخذ شده از دارایی کار خود را به انجام می رسانند.

چهارمین تفاوت:

برخلاف شرکتهای سهامی در شرکت با مسئولیت محدود سهم الشرکه شرکا به اسانی قابل انتقال نیست چون حق شرکا که عنوان سهم الشرکه دارد نمیتواند به صورت اوراق قابل انتقال درآید(ماده ۱۰۲ق.ت) و انتقال سهم الشرکه به اشخاص دیگر باید حتما با رضایت اکثر شرکا باشد آن هم اکثریتی که لااقل سه ربع سرمایه متعلق به آنها بوده و اکثریت عددی نیز داشته باشند.

پنچم تفاوت:

در شرکت با مسئولیت محدود تمام شرکا باید اساسنامه شرکت را امضا کنند و ممکن است گاهی شرکا مسئولیت تضامنی پیدا کنند مانند موردی که نام شرکت متضمن نام یکی از شرکاست که در این صورت شریک مسئولیت تضامنی دارد.

ششمین تفاوت:

تفاوت دیگر شرکت با مسئولیت محدود با سهامی خاص این است که در محدود دونفر برای تشکیل شرکت کافی است اداره کردن شرکت با مسئولیت محدود اسان تر است و معمولا توسط یک یا دو مدیرانجام میشود در حالی که در شرکت سهامی لااقل باید یک هیئت مدیره سه نفره داشته باشد در شرکت با مسئولیت محدود نهاد کنترل کننده وجود ندارد مگرآنکه تعداد شرکا از ۱۲نفر بیشتر باشد که در این صورت تشکیل یک هیئت نظارت ضروری است.هیئت مزبور لااقل سالی یک مرتبه مجمع عمومی شرکا را تشکیل میدهد.

هیئت نظارت،هیئتی۷ نفره از کاربران است که پنج عضو اصلی و دو عضو علی‌البدل دارد. در غیاب اعضای اصلی، یا در شرایطی که اعضای اصلی جزو طرفین شکایت باشند، اعضای علی‌البدل، به ترتیب جانشین اعضای اصلی خواهند بود. یک نفر از اعضای هیئت سمت سخنگوی هیئت نظارت را دارا خواهد بود و انتخاب سخنگو با خود اعضای هیئت است.

تشکیل سرمایه احتیاطی (اندوخته احتیاطی) را در این نوع شرکت ضروری دانسته است این سرمایه اجازه می دهد که در صورت لزوم بدهی های شرکت از آن پرداخت شود.

نکات مهم در شرکت با مسئولیت محدود:

١-در میزان سرمایه اولیه شرکت، هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد.

٢-اساسنامه یا شرکت نامه،باید توسط سهامداران امضا شود.

٣-هر یک از شرکا یا سهامداران به میزان سهام خود در شرکت حق رای خواهند داشت.

۴-حق رای بیشتر برای آن دسته از سهامداران شرکت که از سهام کمی برخوردار هستند،تنها با ذکردر اساسنامه شرکت امکان پذیر می باشد.