دولت،دوره ممنوعیت واردات برنج را حذف کند
دبیر انجمن تامینکنندگان و واردکنندگان برنج با اشاره به نادرست بودن حمایت از یک کالا با ممنوعیت واردات آن، با اشاره به نزدیک شدن به زمان بازگشت حجاج و فرارسیدن ماه محرم، اعلام کرد به دولت پیشنهاد شده که در سال جاری ممنوعیت واردات برنج حذف شود تا قیمت برنج در بازار بیش از این افزایش پیدا نکند.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی اعلام کردهاست که برای حمایت از شالیکاران شمال کشور و بازگشت تعادل به بازار عرضه و تقاضای برنج، واردات این محصول غذایی به کشور تا اطلاع ثانوی ممنوع و ثبت سفارشی در این راستا انجام نخواهد شد. شاهپور علایی در جلسه بررسی مشکلات کشاورزان بابل این را خبر داده و گفته است که ممنوعیت واردات برنج به کشور پایدار خواهد بود و با حفظ سرانه مصرف کشور تا تامین منافع کشاورزان و مصرفکنندگان ممنوعیت اعمال شده برداشته نخواهد شد.
براساس آنچه در ذیل یادداشتهای کتاب مقررات صادرات و واردات آمده، از مرداد تا آبان هر سال، ممنوعیت واردات فصلی برنج برای آنچه حمایت از محصول داخلی خوانده شده، اعمال میشود. حالا اما معاون اقتصادی وزرات جهاد ظاهراً در اعلام این ممنوعیت تعجیل کرده و از اعمال این محدودیت زودتر موعد قانونی خبر داده است.
اعمال محدودیت و ممنوعیت بر ورود و خروج کالا، بهرغم مخالفتهای ظاهری برخی مسئولان کماکان ادامه دارد و بازرگانان و البته مصرفکنندگان را به نوبت نقرهداغ میکند. خاصه اکنون که به گفته دبیر انجمن تامینکنندگان و تولیدکنندگان برنج، اعمال ممنوعیت در واردات این کالا آن هم در آستانه بازگشت حجاج و فرارسیدن ماه محرم میتواند بازار را ملتهب کند.
مسیح کشاورز در گفتوگو با روابط عمومی اتاق تهران توضیح داد که ممنوعیت واردات برنج، رویه نادرستی بود که از دولت محمود احمدینژاد آغاز شد و در قالب حمایتی غیراصولی از تولیدکنندگان داخلی ادامه پیدا کرد. او با بیان اینکه اعمال ممنوعیت بر واردات کالا در سایر کشورها تنها در مورد برخی کالاها از جمله اسلحه، مخدرها و مشروبات بر اساس قوانین آن کشور صورت میگیرد، ادامه داد: متاسفانه دولتها برای حمایت از شالیکاران و برنج ایرانی، سادهترین و غیرمرسومترین راه را که همان ممنوعیت واردات است، انتخاب کردهاند. در حالی که کسری برنج کشور از محل واردات تامین میشود که با توجه به ارزان بودن برنج خارجی، قوت لایموت بیش از 6 دهک پایین جامعه است. بنابراین، هر برنامهای برای ممنوعیت و محدودیت ورود این کالا، امنیت غذایی این قشر را تحت تاثیر قرار میدهد.
کشاورز با اشاره به اینکه اعمال این ممنوعیت در کتاب قانون مقررات واردات و صادرات قید شده، افزود: با وجود اینکه این ممنوعیت در کتاب مذکور قید شده، اما وزارت جهادکشاورزی و ستاد تنظیم بازار میتوانند این ممنوعیت را در یک سال حذف کرده یا کاهش دهند. اکنون نیز ما در انتظار اعلام نظر رسمی وزارت جهاد هستیم.
او با تاکید بر اینکه اعمال محدود در واردات به حمایت از تولید داخلی کمکی نمیکند، افزود: با توجه به شرایط ارزی کشور و محدود شدن واردات، واردکنندگان در ماههای ابتدایی سال جاری نتوانستهاند بیش از 300 هزار تن برنج وارد کنند. نیاز وارداتی کشور به طور متوسط یکونیم میلیون تن در سال است و امسال به نسبت مدت مشابه سالهای قبل، حدود 50 درصد کاهش واردات داشتهایم. بنابراین بازار خالی است در حالی که حجاج خانه خدا در راه بازگشت هستند و محرم هم در پیش است.
مسیح کشاورز گفت: اگر دوره ممنوعیت برقرار شود، شرایط سال 1400 تکرار خواهد شد؛ در سال 1400 با وجود آنکه قیمت برنج ایرانی نزدیک به برنج خارجی بود، به دلیل محدودیت ایجاد شده برای واردات، قیمتها در بازار افزایش زیادی پیدا کرد. همین شرایط ممکن است که در سال 1402 نیز تکرار شود. به همین دلیل این هشدار را به دولت دادهایم که محتاطانه رفتار کند تا آسیبی به جامعه مصرفکننده وارد نشود. پیشنهاد مشخص ما این است که یا دوره ممنوعیت در سال جاری حذف شود یا مدت آن به دو ماه تقلیل پیدا کند.